България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Икона, идол, легенда… Гунди!

Прочитания: 1218
04.05.2017 17:05 по статията работи: Sportuvai.bg

Днес Георги Аспарухов щеше да навърши 74...

1906173

Какъвто и епитет да използвате за Георги Аспарухов, все ще е малко. За всички той ще си остане просто Гунди – "деветката", която пленяваше сърцата и наказваше по елегантен начин противниковите вратари. Той беше и джентълмен на терена – малко са били навремето като него.

Днес Аспарухов щеше да е на 74. Ако съдбата не беше решила друго – да загине на 30 юни 1971-ва в автомобилна катострофа на Витиня. Заедно със своя съотборник и голям приятел Никола Котков. Двамата пътуват за Враца, за да вземат участие в юбилейния мач по случай 50-годишнината на местния Ботев.

Иронията е, че последният му мач е два дни по-рано срещу вечният съперник ЦСКА, в който е изгонен след спречкване с Пламен Янков.

Гунди никога не е гледал на "червените" като враг, тъй като и сред тях е имал много приятели. И до днес много от старите футболисти говорят с умиление и възхищение за него, а очите им се насълзяват, когато произнесат името на Георги Аспарухов.

Спомените за онзи гол на "Уембли" в контролата с Англия или някое друго попадение с екипа на любимия си Левски – всеки има запаметено нещо в главата, което изниква в момента, в който името на легендата бъде прошепнато. 

За едни той си остава идолът, на който хлапетата подръжаваха и крещяха по прашните игрища: "Аз съм Гунди!", вдигайки ръка при отбелязан гол.

За други Гунди си остава икона, която всеки правоверен левскар има закачена някъде на стената в своя дом и всяка сутрин като се събуди, вижда топлия му поглед от онази прословута снимка – скръстил ръце със небесносинята фланелка.

Георги Аспарухов е легенда. Една от най-големите в българския футбол и такъв ще остане завинаги. Народ, който не помни своята история, няма бъдеще!

Помнете историята, не само футболната. И не се сещайте за легендите на България, само когато дойде рождената им дата или онази, на която са поели своя път към небесния рай. Не се притеснявайте да поднесете цвете или просто да се поклоните, когато минете покрай някой паметник на героите.

Да, Гунди беше герой и футболен идол за милиони. Уви, съдбата беше решила друго – да бъде канонизиран на 46.

4 май. Днес Георги Аспарухов щеше да навърши 74… 

1906177

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване